Wat is geld?

Show me the #Money !

Wat is #Geld ?

#BasisInkomen ?

Geld heeft verschillende functies. We kunnen het gebruiken als betaalmiddel, rekenmiddel, bewaarmiddel en investeringsmiddel. Daarnaast word geld ook gebruikt als speculatiemiddel. Maar wat is geld nu eigenlijk?

Geld is een afspraak

De monetair econoom Bernard Lietaer hanteert de volgende definitie: ‘’Een overeenkomst binnen een bepaalde gemeenschap om iets gestandaardiseerd als betaalmiddel te gebruiken.’’ De honderden verschillende complementaire geldsystemen die vandaag de dag naast elkaar bestaan zijn hier een mooi voorbeeld van. Complementaire munten zijn munten die naast het wettige betaalmiddel ingezet kunnen worden om economische, ecologische en sociale doelstellingen op lokaal en regionaal niveau te verwezenlijken. Door het gebruik van verschillende munten zal tevens ook de veerkracht van het monetair systeem toenemen. Wanneer mensen bijvoorbeeld het vertrouwen in een bepaalde munt verliezen kan men in dat geval terugvallen op een andere munt.

Toch laat de geschiedenis zien dat volledige vrije muntslag in de praktijk zelden tot monetaire stabiliteit leidt. Het gebruik…

View original post 1.534 woorden meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s